Stadsherstel Amsterdam werd in 1956 opgericht om vooral monumenten te redden en restaureren en de woonfunctie weer te herstellen. Nu is het werkgebied uitgebreid tot 45 kilometer rondom de stad.

Inmiddels zijn er meer dan 750 monumentale panden gerestaureerd in meer dan 37 plaatsen. Minder bekend is dat Stadsherstel Amsterdam een belangrijke initiatiefnemer is geweest bij de oprichting van de Landelijke Federatie het Behouden Huis, de voorloper van SOM. Stadsherstel richt zich allang niet meer uitsluitend op de restauratie van woonhuismonumenten. Behalve monumentale woningen zijn scholen, boerderijen, molens, kerken en industriële gebouwen gerestaureerd en is net begonnen met de restauratie van haar eerste kasteel. Bijna 5.000 Vrienden ondersteunen het werk van de organisatie en worden regelmatig getrakteerd op een bezoek aan een monument. Voor de liefhebbers organiseert de afdeling zaalverhuur meer dan 2.000 activiteiten in de eventlocaties, dat zijn altijd bijzondere monumenten.

Een mooi voorbeeld van een restauratieproject is die van de Amstelkerk. Het pand was in de tachtiger jaren erg vervallen, maar nu een welkome parel in de buurt. Het kantoor van Stadsherstel huist in dit monument. Onder kantoortijden kan het publiek gratis even binnenwandelen om van de sfeer genieten en de wisselende tentoonstellingen te bewonderen. In de avonduren en in de weekenden vinden er allerlei (culturele) activiteiten plaats. Na een bezoek bent u van harte welkom in het naastgelegen Stadsherstel winkeltje dat gerund wordt door vrijwilligers. Lees meer