Op 13 februari 2024 heeft SOM samen met de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en het Landelijk Hofjesberaad (LHB) een brief verzonden over de aanpassing van het WWS aan de commissies Binnenlandse Zaken en Cultuur van de Tweede Kamer, de minister van Binnenlandse Zaken, de Staatssecretaris van Cultuur, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nationaal Restauratiefonds.

 

Erfgoedorganisaties zijn zeer bezorgd over de voorgenomen wijzigingen van de puntentelling voor de huren van monumenten. Minister De Jonge wil het woningwaarderingsstelsel (WWS) aanpassen in het kader van de voorgestelde Wet Betaalbare Huur. Toekomstige huren van rijksmonumentale woonhuizen dalen door de voorstellen van minister De Jonge van BZK dusdanig, dat onderhoud, renovatie en verduurzaming van deze panden onbetaalbaar worden voor maatschappelijke vastgoedorganisaties. De Samenwerkingsorganisatie Monumenteneigenaren (SOM), Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en Landelijk Hofjesberaad vrezen dat hun leden in ernstige financiële problemen komen. Lees de brief hier.