Veel leden van SOM werken mee aan de Open Monumentendagen, ook in Rotterdam. Op 9 en 10 september zijn bijvoorbeeld molens De Lelie en de Ster geopend.

In de molens aan de Kralingse Plas wordt nog altijd op traditionele wijze specerijen gemalen worden. Een boeiend proces om eens met eigen ogen te aanschouwen. In het Heineken Gebouw Rotterdam komen bezoekers te weten hoe het A-gist hier in 1886 is ontdekt en nog altijd wordt gebruikt in de brouwerijen van Heineken wereldwijd. Ook de Koopmanshuizen aan de Rechter Rottekade zijn geopend voor publiek net als het Zakkendragershuisje in Historisch Delfshaven.

Het thema van de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september a.s. is ‘Levend Erfgoed’. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO een verdrag voor de Berscherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed sloot.  Dat wordt tijdens de Open Monumentendagen gevierd. Immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – kan worden omschreven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, zich eigen hebben gemaakt en op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan monumenten van steen – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd.

Kijk voor het volledige overzicht in Nederlandse in welke gemeente er wordt meegedaan aan de Open Monumentendagen.