Filmmaker en regisseur Jos Stelling liet een prachtige documentaire maken achter de schermen van Slachtstraat Filmtheater in Utrecht over de verbouwing en de geschiedenis van deze bijzondere plek. Zonder twijfel een project en samenwerking tussen SOM-lid het Utrechts Monumentenfonds (UMF) en Slachtstraat Filmtheater waar Suzan te Brake, voorzitter SOM en destijds werkzaam bij UMF, nauw betrokken was.

De korte documentaire ‘Slachtstraat, 50 jaar filmliefde’ vertelt op aansprekende wijze het verhaal, de uitdagingen en de uiteindelijke oplevering van het filmtheater. Tot 2018 bevond zich op deze locatie namelijk Filmtheater ’t Hoogt. Vanwege plannen om de panden te verbouwen tot woningen, moest het theater vertrekken. Uiteindelijk gingen deze plannen niet door en tekenden begin 2020 het Utrechts Monumentenfonds, de eigenaar van het pand, en Jos Stelling een overeenkomst om er opnieuw een filmtheater te vestigen.

Met veel liefde voor de stad en de film ontstond zo het vernieuwde, huidige culturele filmcentrum Slachtstraat Filmtheater. Met een Grand Café, restaurant en vergaderruimten is het een welkome aanvulling op Springhaver Theater, het Louis Hartlooper Complex en het culturele leven in de Utrechtse binnenstad. Er bevinden zich drie zalen met in totaal 200 zitplaatsen en met de modernste technieken en comfort.

Tevens is het complex verduurzaamd en is het mede dankzij een lift toegankelijk voor mindervaliden. De sfeer van het Grand Café, de serre, ‘de achterkamer’ en het restaurant verwijzen naar het Parijs aan het einde van de 19e eeuw. Bekijk de documentaire van maker Thijs Hupkes via de volgende LINK.