Op 29 juni bezocht een bestuurlijke delegatie van SOM de Stichting Oude Groninger Kerken. De directeur van de stichting, Patty Wageman, verwelkomde de delegatie.

De ontvangst vond plaats in het restaurant dat een aantal jaren geleden bij de kerk van Garmerwolde is gerealiseerd.

De kerk die uit de 13e eeuw stamt, heeft een ingrijpende restauratie ondergaan en wordt momenteel gebruikt als Schoolkerk. In de toren is een interactieve voorstelling genaamd “Feest! In Oost en West” ontwikkeld, waarin leerlingen kennismaken met feesttradities van over de hele wereld.

De bestuurlijke delegatie kreeg ook een presentatie over het werk van de stichting, die 101 kerken bezit en zich inzet voor het behoud van historische, Rijks monumentale kerkgebouwen in Groningen. Er werd ook gesproken over duurzaamheid, verdroging van de bodem door klimaatverandering en aardbevingsschade, waar veel kerken in het gebied last van hebben.

Daarna werd in stad Groningen een bezoek gebracht aan de synagoge aan de Folkingestraat en de Akerk. De rondleiding in de synagoge werd verzorgd door de directeur van de synagoge, Geert Volders. Het monument is prachtig ingericht als expositieruimte maar is ook voor een deel in gebruik als religieuze ruimte. In de Akerk zag het bestuur een tentoonstelling over slavernij.  Een groot wandkleed gemaakt door diverse vrijwilligers dat verhaalt over het slavernijverleden van Groningen, stond  tentoongesteld.

Een uitgebreider verslag van dit bestuursbezoek is te vinden via de volgende LINK.