Hindeloopen is een pittoresk stadje met ruim 900 inwoners in Zuidwest Friesland en vooral bekend van de Elfstedentocht. Onderbelicht is het feit dat Hindeloopen een prachtig monumentaal stadje is. Stichting Stadsherstel Hindeloopen, opgericht in 1970, heeft goed en degelijk aan de weg getimmerd om veel monumenten en het beschermde dorpsgezicht in stand te houden.

De lijst van projecten die zijn gerealiseerd is dan ook indrukwekkend. In het stadje is er weinig meer te restaureren omdat alles al gedaan is. Stadsherstel heeft op dit moment vooral de functie van ‘waakhond’. Stadsherstel Hindeloopen kent elk jaar een stimuleringsprijs toe (€500), aan een particulier die heeft bijgedragen aan de verfraaiing van Hindeloopen door zelf zijn woning te verbeteren of te vernieuwen.

Een relatief ‘jong’ project van Stadsherstel is de bouw van het ‘oude’ Peilschaalhuisje op de dijk. Vanaf 1886 tot 1942 heeft het oude huisje bestaan. Hier werden tot de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 met een zelfregistrerende peilschrijver dagelijks de waterstanden van de voormalige Zuiderzee opgemeten. It Wetterskip, de gemeente Zuidwest Friesland en de diverse schoonheidscommissies gaven na heel veel jaren ‘praten’ groen licht voor de herbouw. In 2016 werd op zijn eigen oude fundamenten een replica van het Peilschaalhuisje gebouwd. De originele bouwtekeningen waren nog aanwezig bij Rijkswaterstaat. Deze tekeningen zijn de leidraad geweest bij de bouw.

Stadsherstel Hindeloopen heeft een overzichtelijke en informatieve website. Hoewel binnen het stadje de monumenten er goed aan toe zijn ziet de stichting nog wel plannen voor de toekomst. Lees meer