De Elout Wytma Stichting in Zaandijk is al heel lang zeer betrokken bij de SOM. Frans Wytema, voorzitter, is blij dat hij weer een activiteit kan aankondigen in een van de monumenten van de stichting. En dat is niet zomaar een activiteit. Op 24 maart speelt de pianiste Shuann Chai stukken van Schubert in ‘De Blijdschap’.

‘De Blijdschap’, het pand aan Smidslaan 3, achter Lagedijk 7, Zaandijk, is een gemeentelijk monument: een houten molenaarswoning uit 1660 die hoorde bij bij de voormalige molen ‘De Blijdschap’. Deze stond in Assendelft en is door de Elout Wytema Stichting overgeplaatst en gerestaureerd in 2010. Het in- en exterieur is volledig 17e- eeuws. Dit houten pand met origineel voorschot, gaaf en volledig houtskelet met zwaanshalskorbelen kon nog net één dag voordat de sloop zou beginnen worden gered.

De houten gebouwen in de Zaanstreek vormen een uniek (inter-)nationaal erfgoed. Zo trekt de Zaanse Schans, een reservaat dat is ingericht als woon- werkgebied, waarheen historische houten woonhuizen of kopieën daarvan, pakhuizen en molens zijn verplaatst, jaarlijks circa 1.500.000 bezoekers uit binnen en buitenland om dit bijzondere erfgoed te aanschouwen.

De Elout Wytema Stichting stelt zich ten doen werkzaam te zijn ten dienste van monumenten en gebouwen die vanuit cultuurhistorisch oogpunt als behoudswaardig zijn aan te merken. De stichting is een van de ‘kleinere leden’ van de SOM.

De aankondiging van het concert wordt niet via de website van de stichting wereldkundig gemaakt. De entree voor het concert is vrij, maar er is wel hoed bij de deur. Echte Schubert liefhebbers zullen helemaal verheugd zijn dat Shuann Chai op een pianoforte speelt uit de tijd van Schubert. Er is een beperkt aantal bezoekers welkom vanaf 15.30 uur op 24 maart. Aanmelden kan via hvanderzaken@icloud.com.


De Böhm fortepiano is van 1826