Wie heeft er niet gehoord van “Het oudste stenen woonhuis van Nederland”? Dit huis, gebouwd omstreeks 1130, staat aan de Sandrasteeg 8 in Deventer.

Sinds de bouw heeft het pand hoogte- en dieptepunten beleefd en is het enorm gegroeid. In de eerste eeuwen van haar bestaan, was dit pand de Proosdij; de woning van de proost. In 1905 schonk de toenmalige bewoner Robert Nieuwenhuis de voormalige Proosdij aan de Gemeente Deventer, met de uitdrukkelijke wens er een school of museum van te maken. Dit lukte niet direct en het pand raakte in verval. In 1992 restaureerde NV Bergkwartier het pand aan de Sandrasteeg 8 en ontving hiervoor de Europa Nostra Award. In 2018 is in het deel aan de Stromarkt 19 reeds, op een prachtige manier, een deel van de nieuwe bibliotheek gevestigd. Op 10 september zal wethouder Ilse Duursma van de gemeente Deventer een tentoonstellingsruimte op de begane grond van het oudste deel, Sandrasteeg 8, openen. Hiermee komt de wens van Nieuwenhuis ruim honderd jaar later toch in vervulling! NV Bergkwartier doet mee aan de Open Monumentendagen. Lees meer  https://www.nvbergkwartier.nl/nieuws/open-monumentendag-2022/